Wednesday, March 19, 2014

Wangian mengikut Personaliti


[ NASIHAT PAKAR PERFUMES MENGIKUT PERSONALITI ]
Ramai yg pm saya.. " bagaimana nak sugestkan customer mengikut PERSONALITI ?" 
"boleh cadangkn tak perfume yg bau sama macam bau perfume A"? 
Saya rasa biar saya bantu anda semua disini sebelum lebih confused dengan < WANGIAN VS PERSONALITI >
SebenarNYA , kita serupa dengan DOKTOR.. Kalo kita jumper dr tak tahu sakit kita selagi dier tak bertanya, dan dari pertanyaan DR TAHU nak suggest UBAT APER perlu dimakan.
" SAKIT APER? , MASALAH APE?, TANDA-TANDA SAKIT MCM MANA?
pernah tak kita jumper dr & dr terus cakp " ok saya tahu awk sakit perut kan, perit2 kan kat ulu hati awak" <--- mesti dier BOMOH kan??? hhahhahah....
bergitu juga bila kita menjadi PAKAR PERFUMES, dan bagaimana perfumes boleh menjadi sesuai dengan personality... untuk menjadi PAKAR PERFUMES..kita perlu tahu serba sedikit tentang bauan floral - sesuai untuk umur 30 keatas, fruity - muda2 & aktif , manis untuk muda2 dan orang lembut... jadi semua ni kene tanya, contoh2 pertanyaan..
" Sebelum ni awk pakai perfumes aper? "
" Kerja sebagai aper? "
" Umur baper? "
" kalo tahu tarikh lahir & buat pengiraan <---- banyak rujukan tentang sikap sesorang pada tarikh lahir "

atau lain2 yang bersesuaian.
Untuk menjadi PAKAR, silalah rujuk kembali www.fragrantica.com , lama2 anda tidak perlu buku / rujukan kerana anda SUDAH CUKUP PAKAR.
ikhlas
semoga ilmu ini memberi manfaat.

psst Blinq dah kluarkan skincare terbaru dan dah ade testimoni yg nak di share bersama! yeayy tunggu next entry eh ;)

0 comments: