Tuesday, November 18, 2014

Doa Buat Suamiku


PERKONGSIAN DOA SUAMI ISTERI (amalkan setiap kali berdoa selepas solat)

:') Ya Allah ya tuhanku limpahi kurniaMu buat suamiku
Hindari dia dari sakit dan marabahaya. Sayangi dirinya melebihi rasa sayangnya terhadap diriku..

Limpahkan ampunanMu sepertimana dia selalu memaafkan kesalahan dan kekuranganku terhadapnya
Ya Allah limpahi kami dengan rezeki yang halal. Permudahkan urusan kami dan kurniakanlah kepada kami dari sisiMu zuriat keturunan yang baik..
Pertemukan kami di akhirat sepertimana Engkau pertemukan kami di dunia tanpa terhakis sedikit pun kasih sayang di antara kami berdua.
Amin Amin Amin ya Allah...
Tiada daya dan kekuatan kami kecuali dengan pertolongan Allah

Monday, November 17, 2014

Cara-cara untuk kurus

9 CARA MUDAH UNTUK KURUS

Untuk kurus sebenarnya bukanlah satu perkara yang sukar

Semua orang, tidak kira umur atau pangkat;mampu untuk menjadi kurus dengan syarat anda mestilah kekalkan disiplin dalam pemakanan seharian serta melakukan senaman sekerap yang mungkin.

Di sini kami akan kongsikan 9 cara bagaimana untuk kurus:

Cara kurus
1) Jangan berlapar dalam pemakanan
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle' untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah.

Bila anda tidak tahan berlapar, kebiasaannya anda akan makan dengan lebih banyak. pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi.

2) Ambil Sesuatu yang pahit sebelum makan
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar Isyarat melalui otak bagi menggalakkan rembesan enzim dan acid HCL. Kekurangan enzim dan acid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman

3) Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong setiap hari
Air mengurangkan selera makan anda secara semula jadi. Sebelum anda makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4) Elakkan minum minuman yang Bergas
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan sangat buruk kesannya untuk kesihatan tubuh badan.

5) Elakkan pengambilan garam dalam makanan seharian
Pengambilan garam yang tinggi menggalakkan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air.

6) Jangan skip breakfast!
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya.

Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormon dan paras gula di dalam darah, Kadar metabolism juga meningkat untuk membakar kalori

7) Makan secara perlahan-lahan
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jagan gopoh! Kerana apabila kita makan secara perlahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukkan kepuasan.

8) Kunyah makanan kepada cebisan kecil
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam

9) Makan dengan kerap tetapi jumlah yang sedikit
Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

Untuk mempercepatkan pembakaran lemak, ambil dan pilih supplement (makanan tambahan) untuk meningkatkan metabolism dan menambah tenaga!

Saya pilih Blinq Beauty Drink untuk kekal langsing dan sihat!


Friday, November 14, 2014

Blinq Beauty Foundation

Salam sayang semua!!

harini nak share 1 good Foundation yang sangat-sangat bagus di gunakan.

Best sangat! Texturenya yang sangat2 lembut dan ringan mmg bagus for our skin!

bukan setakat tutup cela je tau tapi Blinq Beauty Foundation ni juga membantu memperbaiki kulit kita tau :)

dan yang paling penting boleh bawa solat!

Bedak Asas Tanpa Silikon & Boleh Dibawa Solat!
Memperkenalkan Blinq Foundation by Hannan Aesthetic

Ingin mengambil air wuduk tanpa mencuci make-up? Begitu mudah dan pantas dengan bedak asas Blinq Foundation yang boleh menyerap air & dibawa solat.. Ia juga membenarkan kulit anda bernafas secara semulajadi supaya kelihatan lebih sihat!

Bedak asas yang kini menjadi bualan rakyat Malaysia.. Produk keluaran Muslim dan berdaftar dengan KKM.

Hanya RM 59.00 tahan sehingga 1-2 bulan.


INFO ~ Bedak Asas Blinq Foundation berdaftar dengan KKM (NOT 140604743K)

BEDAK ASAS (Blinq Foundation) yang bebas silikon, menyerap air dan boleh dibawa solat. Kini kulit anda boleh bernafas secara semulajadi. Ia juga membantu dalam merawat kulit wajah anda..

Diperkaya dengan Hyaluronic Asid, Vitamin C dan Bebas Silikon. Blinq Foundation merupakan produk kosmetik muslim. Antara kelebihan Blinq Foundation ialah :

~ Membuatkan kulit muka “glowing” secara semulajadi tanpa kesan make-up.
~ Meratakan permukaan kulit seperti penggunaan “foundation” tanpa menutupi liang roma/pori & tidak merosakkan kulit.
~ Membantu menyembunyikan pigmentasi, tona tidak sekata, acne & parut.
~ Membantu proses rawatan seperti melembutkan, menggebukan kulit.
~ Membantu merangsang pembentukkan sel baru kulit untuk kelihatan lebih muda.
~ Menyerap air & boleh dibawa solat.

Terdapat dalam 3 tona:
01 - Natural
02 - Untuk kulit gelap
03 - Untuk kulit cerah
YAKIN SELAMAT YAKIN SUCI 


Jom pakat try ramai-ramai Blinq Beauty Foundation ni.

Memang the best!

Nak order boleh terus whatsapp sy di 013 700 9146

confirm tak menyesal. 

Menyesal lagi kalau tak cuba.. ngeee :)

Untuk pembelian boleh Klik link ini : http://bit.ly/1JwOAvY


Thursday, November 13, 2014

Petua Untuk Menghilangkan Maigrain

Salam semua!

siapa ada masalah maigrain kat sini? baik ngaku! hehe

dulu yan ada maigrain. memang teruk. Boleh dikatakan setiap bulan yan akan ke klinik jumpa doc. Sampaikan doc cakap, "saya bagi surat untuk refer awak ke pakar ye?"

haiizzz ngeri rasa nak jumpa pakar bagai. Maigrain je pun (?) haha. So next month nya lagi sakit kepala terus tuka klinik. Takmo da gi klinik tu. Nanti doc hantar pi jumpa pakar. ahaha :p

Sakit maigrain memang mengganggu pekerjaan seharian kita. Sangat-sangat menganggu. Sampai terpaksa ambil cuti sebab memang bila saraf kepala dah sakit.. satu badan takleh nak wat keje.

sakit yang teramat sangat sehingga anda cuma mampu baring kelesuan menahan kesakitan

so meh sini yan nak share tips mengurangkan maigrain. Tips yang yan dapat dari bacaan (dulu suka baca tips sakit maigrain ni!)

Petua untuk menghilang penyakit migraine
1. Merendam Tangan dalam Air Dingin
Merendam kedua-dua tangan anda di dalam air sejuk selagi anda boleh. Ini mungkin membantu melegakan kesakitan akibat migrain dengan cepat. Anda juga digalakkan untuk membuka dan menutup tangan anda semasa direndam di dalam air.

2. Berada Di Dalam Bilik gelap
Cuba untuk sentiasa bergelap di dalam bilik semasa serangan migrain. Cahaya tambahan dan berlebihan boleh mendatangkan sakit kepala.
3. Mengambil Sedikit Kafein
migrain, sakit kepala, hilangkan migrain, hilangkan sakit kepala
Satu jumlah kafein yang besar boleh menjadi tidak sihat tetapi jumlah yang kurang sebenarnya boleh bertindak sebagai ubat penahan sakit. Ambillah sedikit kafein semasa serangan migrain dan rasakan perbezaannya.
4. Carikan bahan-bahan berikut ::
~ kacang hijau
~ lada hitam
~ garam kasar

Ketiga-tiga bahan tersebut diisi atas kertas surat khabar, kemudian pijak dengan kaki sambil berselawat, Insya Allah, migraine tersebut akan beransur hilang dan pulih seperti sediakala. Telah ramai pesakit berjaya pulih daripada migraine dengan mencuba kaedah ini. Allah yang menentukan kita hanya berusaha dan bertawakkal kepada Nya.
Tip-tips ini cuma dapat mengurangkan sakit maigrain yang dialami
anda juga boleh merawat maigrain dan hilang maigran totally dan tak perlulah lagi seksa menahan sakit saban bulan! yup! sekarang rasanya dah setahun yan tak ke klinik disebabkan maigrain. 
caranya adalah dengan mengamalkan segelas Blinq Beauty Drink setiap hari.
percayalah maigrain anda pasti akan hilang sekelip mata :)
telah bertahun sy merana sakit maigrain tapi Alhamdulillah sekarang tak lagi selepas mengamalkan blinq beauty drink :)
dan kawan saya juga maigrainnya hilang secara total setelah mengamalkannya!

Alhamdulillah Syukur. Siapa sangka dengan mengamalkan segelas air hijau ajaib ni setiap pagi.. akhirnya maigrainku totally hilang :') hihi 

Air Collagen yang penuh dengan pemakanan sunnah. memang the best!

sms/ whatsapp 013 7009146 untuk info lanjut

www.blinqbeautyboutique.com

Friday, November 7, 2014

Blinq Beauty Drink Brunei

Alhamdulillah..

Blinq Beauty Drink semakin melebarkan sayap...

bermula di Malaysia, 

produk ini mula diedarkan di Singapura..

dan kini ke Brunei.

Minuman Collagen berasaskan sunnah Nabi S.A.W

Alhamdulillah ramai yang semakin sihat dengan blinq beauty drink

 ramai yang semakin bersih putih berseri kulitnya tanpa jerawat

 ramai yang sudah berjaya menurunkan berat badan.

Hanya dengan 1 kotak blinq anda sudah boleh lihat kesan blinq secara konsistant

bagi yang tertanya-tanya adakah produk ini halal?

jangan risau kerana produk blinq beauty drink ini sudah disahkan halal oleh jakim!

InsyaAllah suci dan selamat digunakan :)




Anda boleh dapatkan blinq beauty drink di brunei dari

NG MEI ENG 

Phone number: +673 8826709

more details:
www.blinqbeautyboutique.com